Klimaatlessen

Wat is een GroenBlauw Schoolplein en wat heb je er aan? Deze vragen worden beantwoord in onze klimaatles voor kinderen van de midden- en bovenbouw. Op een speelse manier en op hun eigen niveau leggen wij de kinderen uit wat de klimaatverandering betekent voor hun eigen directe omgeving. En hoe je deze omgeving kunt aanpassen zodat je minder last hebt van hitte, droogte en een teveel aan regenwater. Dat je daarmee ook nog een veel leuker en spannender schoolplein krijgt is mooi meegenomen!

Voor leerkrachten organiseren wij een workshop waarin we ingaan op hoe je het nieuwe schoolplein kunt gebruiken voor buitenles. Wil jij ook meer met je klas naar buiten tijdens de taal- en rekenles? Dan is deze workshop echt iets voor jou.

©

Heftige hoosbuien en aanhoudende hittegolven. Wat gebeurt er dan op je schoolplein en wat kun je er aan doen. Dat laten we kinderen ervaren met onze Klimaattafel. De Klimaattafel is een maquette van een schoolplein waar kinderen zelf kunnen tegelwippen en groene (speel)elementen kunnen toevoegen. Op een groen schoolplein kan het water wel de grond in en is het een stuk koeler.

In onze lessen gebruiken we werkbladen. Met de werkbladen worden kinderen aan het denken gezet hoe je een betegeld plein kunt omvormen naar een GroenBlauw Schoolplein. Na een korte introductie gaan de kinderen ontwerpend aan de slag. Je begint met een betegeld plein. Daarna maak je een goede ondergrond van gras, houtsnippers en zand. Vervolgens knip en plak je de verschillende inrichtingselementen op de ondergrond. Langzaam zie je de grijze, betegelde vlakte veranderen in een aantrekkelijke groene speel- en leeromgeving.

Een deel van onze klimaatles vindt plaats op het schoolplein. Aan de hand van vragen onderzoeken kinderen de mate waarin het huidige schoolplein duurzaam is. Waar loopt het regenwater naar toe? Waar is er schaduw? Zijn er dieren en planten te vinden op het schoolplein? Is het een beetje leuk op je plein? Hoe zou je dit willen veranderen?

Voor de leerlingen in de onderbouw stellen wij drie boekjes van de boekenserie De Klimaatjes beschikbaar. Samen met speciaal ontwikkelde lesbladen, die aansluiten op het reguliere curriculum. Zo worden ook de jongste leerlingen meegenomen in het verhaal van klimaatverandering en wat je daar zelf aan kunt doen.

In onze workshop voor leerkrachten leer je wat een GroenBlauwe Schoolplein betekent voor kinderen, klimaatverandering en de natuur. Daarnaast oefenen we hoe je het schoolplein kunt gebruiken in de reguliere lessen zoals de taal- en rekenles. Zo kun je vaker met jouw klas naar buiten. De workshop is afwisselend en interactief.

0
1
2
3
4
 

Instructie lesbladen De Klimaatjes

Download

Lesbladen De Klimaatjes onderbouw t/m groep 4

Download

Instructie voor de leerkracht

Download

Knip en ontwerpblad middenbouw

Download

Knip en ontwerpblad bovenbouw

Download

Werkblad buiten midden en bovenbouw

Download

Workshop voor leerkrachten

In onze workshop voor leerkrachten leer je wat een GroenBlauwe Schoolplein betekent voor kinderen, klimaatverandering en de natuur. Daarnaast oefenen we hoe je het schoolplein kunt gebruiken in de reguliere lessen zoals de taal- en rekenles. Zo kun je vaker met jouw klas naar buiten. De workshop is afwisselend en interactief.

Wij werken samen met Buitenonderwijs Nederland. Buitenonderwijs Nederland heeft al meer dan 10 jaar ervaring in buiten lesgeven en ondersteunt leerkrachten om de ontwikkeling van 0-12 jarigen te stimuleren door middel van avontuurlijk buitenspel en bewegend en ontdekkend buitenonderwijs. Op de website vind je allerlei ideeën voor het geven van buitenles.

Ieder jaar organiseert Jantje Beton en IVN een buitenlesdag. Doe je mee? Op de website vind je ook een databank met daarin 150 uitgewerkte buitenlessen, zo kun je zelf gemakkelijk aan de slag. 

Tegelplein

Op dit saaie schoolplein wordt het erg warm en kan regenwater niet de grond in zakken.

Waterklaar en Lekker Koel

Kijk! Op een groen schoolplein kan het water wel de grond in en is het een stuk koeler.

Workshop voor leerkrachten

Wij leren hoe je een GroenBlauw Schoolplein kunt gebruiken bij taal en rekenen!

Vertel ons meer

We zijn benieuwd naar je achtergrond, zodat we ons aanbod in de toekomst nog beter op onze doelgroep kunnen afstemmen.

"*" geeft vereiste velden aan

Branche*

sluiten

Heb je vragen
of wil je meer weten?

Neem dan contact op met ons!

Contact