Kosten

De kosten van een GroenBlauw Schoolplein hangen af van de oppervlakte van je plein en welke wensen je hebt als school.

Wil je naast de vergroening één of meerdere grote speeltoestellen op je plein, dan liggen de kosten hoger dan wanneer je gebruik maakt van natuurlijke speelelementen, zoals een speelheuvel, verstopbosjes of een wilgentunnel.

Een goede indicatie voor de kosten van een GroenBlauw schoolplein is een bedrag aan van €100,- per m² incl. btw. Heb je een schoolplein van 1.000 m² dan moet je dus rekening houden met inrichtingskosten van €100.000,-. Heb je veel hulp bijvoorbeeld bij het verwijderen van de tegels dan kunnen de kosten veel lager uitvallen. De inrichtingskosten van de scholen die meedoen met het programma liggen tussen de €50.000,- (kleiner plein, lager afwerkingsniveau) en €180.000,- (middelgroot plein, veel speeltoestellen, heel hoog afwerkingsniveau).

Naast de inrichtingskosten heb je aan de voorkant te maken met ontwerpkosten. Deze liggen tussen de €2.500,- en €5.500,- incl. btw.

Onze schoolplein coaches, worden betaald door de overheid. Zij helpen je op weg om de werkelijke kosten inzichtelijk te krijgen en geven advies hoe je je budget op orde krijgt. Door samen met jou op zoek te gaan binnen de mogelijkheden van de school en de stichting en je op weg te helpen met fondsenwerving of crowdfundingsacties. Vaak is er veel meer mogelijk dan dat je in eerste instantie denkt.

Lees hieronder verder over beheer- en onderhoud.

Wij helpen

Tips

 • De inrichtingskosten en ontwerpkosten worden lager met hulp van vrijwilligers.
 • Reserveer voldoende budget voor beheer en onderhoud.
 • Maak een spaarpot aan voor renovatie en vervanging.
 • Begin zo snel mogelijk met het op peil brengen van je budget.
 • Crowd-funding en fondsenwerving levert vaak meer op dan je denkt.

BEHEER- EN ONDERHOUD

Goed onderhoud is nodig om ook in de toekomst te blijven genieten van je GroenBlauwe schoolplein. Je kunt het schoolplein laten onderhouden door een hovenier, de conciërge, vrijwilligers zoals (groot)ouders of een combinatie van deze mensen. Samen met de schoolpleincoach maak je een leer- en beheerkalender waarop alle werkzaamheden die moeten gebeuren staan vermeld, wie deze werkzaamheden uitvoert, hoeveel tijd dit kost en wat de kosten hiervan zijn.

Om niet voor verrassingen te komen staan adviseren we je de de volgende bedragen per jaar te reserveren, deze bedragen gelden als je het plein volledig door een hovenier laat onderhouden:

 • schoolpleinen tot 1.000m2 €3.300,-
 • schoolpleinen van 1.000m2 tot 2.000m2
  tussen €3.300,- en €5.250,-
 • schoolpleinen van 2.000m2 tot 3.000m2
  tussen €5.250,- en €7.500 ,-
 • schoolpleinen groter dan 3.000 m2 vanaf €7.500,-

De kosten zijn gebaseerd op het prijspeil van 2023. De kosten gaan omlaag als je hulp krijgt van vrijwilligers.

Bedragen zijn inclusief btw.

AFSCHRIJVING

Voor afschrijving en vervanging reserveer je
op jaarbasis:

 • Pleinen tot €60.000,- incl. btw, 5% van de aanlegkosten.
 • Pleinen tussen €60.000,- en €120.000,- incl. btw, tussen de 5% en 2,5% van de aanlegkosten.
 • Pleinen vanaf €120.000,- incl. btw, minder dan 2,5% van de aanlegkosten.

Leer en beheerkalender

De leer- en beheerkalender is een gemakkelijk hulpmiddel om bij te houden wanneer jouw schoolplein onderhoud nodig heeft. Download de kalender en vul hem (samen met je coach) in.

Download kalender