Beplanting voor biodiversiteit
Onmisbaar voor het planten- en dierenleven is de bodem. Elke grondsoort heeft verschillende eigenschappen die de mogelijkheden voor beplanting beïnvloeden.
Simpel gesteld: In zandgrond loopt het water makkelijk weg en in klei blijft het water langer staan. Als het schoolplein op de schop gaat, is het van belang om te kijken wat er gedaan moet worden om de bodem te verbeteren op die plaatsen waar plant- en boomvakken komen. Organisch materiaal zoals blad of compost is goed voor het verbeteren van de bodemstructuur; hoe beter de structuur des te meer zuurstof er in de grond zit; en dat intensiveert het bodemleven en verbetert de waterhuishouding waardoor de beplanting goed kan groeien.
Beplanting op een schoolplein zorgt voor een fijne atmosfeer, seizoenbeleving, kleur, geur en smaak.
Bloeiende planten, struiken en klimplanten kunnen allemaal gebruikt worden op een groenblauw schoolplein. Kies bij voorkeur voor inheemse beplanting; deze soorten zijn goed voor de biodiversiteit. Kies in ieder geval voor makkelijke en robuuste beplanting die tegen een stootje kan. Door een haagje strategisch te plaatsen kun je voorkomen dat de wat meer kwetsbare beplanting onder de voet gelopen wordt.
Veel variatie in soorten planten, bomen en struiken biedt een rijkere omgeving niet alleen voor de biodiversiteit maar ook voor de beleving. Denk daarbij aan verschillende hoogtes bijvoorbeeld bodembedekkers, kruiden, bloemen, hoog gras, lage struiken, hoge struiken en bomen. Kies binnen die groepen ook voor variatie in blad, bloeikleur, bloeiperiode of herfstkleur. Veel bloeiende bloemen zijn een voedselbron voor insecten. Zeker in het vroege voorjaar en in het late najaar zijn bloeiende soorten belangrijk voor de natuur. Plekken met veel zon of juist schaduwrijke plekken, droge of juist hele natte plekken, boven op een heuveltje of juist wat lager geven allemaal verschillende groeiomstandigheden. Met een goed beplantingsplan kan er het hele jaar een gevarieerd groenblauw schoolplein zijn.