Gootjes en waterlopen maken water beleefbaar
Een waterloop gemaakt van verschillende open goten geeft urenlang speelplezier. Water geeft aanleiding tot spelenderwijs leren en allerlei spelletjes om samen te spelen: het water in de gootjes kan takjes meenemen; wanneer de goot droog staat is het een knikkerparcours en wanneer de goten verbonden zijn met een hoger gelegen pomp dan kan het water gaan stromen.
Als het regenwater van de goten uitmondt in een gedeelte met zand, kan met het vochtige zand en wat keitjes en takjes verder ‘gebouwd’ worden aan dammetjes en zandkastelen.
Open goten leiden regenwater vanaf de afgekoppelde regenpijp of van een waterpomp over het schoolplein naar een lager gelegen gedeelte met zand, een groenstrook, een ondergrondse grindkoffer of een wadi waar het water kan infiltreren.
De goten kunnen gemaakt worden van verschillende materialen en in verschillende afmetingen. Door de gootjes te laten slingeren is de speelaanleiding groter. Een open goot kan met behulp van klinkers gemaakt worden. Door een licht verdiepte midden zone aan te leggen kan hier het water doorgeleid worden. Als de klinkers met een open voeg worden aangelegd, kan er ook regenwater in de grond infiltreren. Zorg dat de goot licht hellend wordt aangelegd zodat het regenwater de gewenste richting op stroomt. Betonnen goten in allerlei afmetingen zijn ook mogelijk.
Voorkom situaties waarbij water langdurig stilstaat. Dat kun je doen door voldoende afschot te maken en het water te laten infiltreren zodat er vooral op warme dagen er geen kans is op bacterievorming.
Tips
- Maak zelf gootjes in beton en laat ze flink meanderen!