De Bottel

De Bottel is dé basisschool van Lottum, een dorp aan de Maas in Noord-Limburg. Als enige school in het dorp vervult De Bottel niet slechts een onderwijsgevende rol, maar is ze ook betrokken bij diverse dorpsactiviteiten. Er zitten ongeveer 155 kinderen op onze school.

Scroll

GBRS

Voor
Na
De Bottel - Lottum - Horst aan de Maas
© GBRS
De Bottel - Lottum - Horst aan de Maas
© GBRS

De belangrijkste ingreep voor ons schoolplein is ontstenen en vergroenen. We hebben veel meer natuurlijke schaduwplekken nodig. Dat gaan we realiseren door extra bomen te planten van een grotere maat. De pannakooi willen we inpakken met planten en struiken zodat het een ‘groene arena’ wordt. het kunstgrasveld met speeltoestel gaan we omranden met planten en struiken en we willen daar een flinke boom plaatsen. De kleine boompjes krijgen grotere plantvakken om zo ideale groeiomstandigheden te creëren. Ook voor de ronde muur, de waterpomp én bij de keerwand gaan we extra plantvakken maken.

 

Een stukje tegels willen we houden om Kingbal te blijven spelen. Om dit vak zetten we houten palen om de grotere plantvakken te beschermen. Door deze ingreep ontstaan er nieuwe plekken op het school om verstoppertje te spelen of tikkertje te spelen. Al dat nieuwe groen gaat veel meer kleine dieren naar ons schoolplein lokken, zoals vogels, bijen en vlinders, vleermuizen en egels. We zorgen voor voldoende voeder- en nestvoorzieningen voor deze dieren.

De voortuin willen we nog optimaliseren zodat deze nog beter en breder in te zetten is voor lessen en spelen (onder begeleiding). De strook langs de school waar we nu wat fruitbomen hebben geplant gaan we uitbreiden tot een volwaardige fruittuin met allerhande soorten. Extra aandacht willen we besteden aan een bij- en vlindervriendelijke onderbeplanting. Dat gaan we doen in overleg met Landschap Horst aan de Maas.

© GBRS
© GBRS
© GBRS
© GBRS
© GBRS
© GBRS
© GBRS
© GBRS
© GBRS
© GBRS
© GBRS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11

Wij doen het samen

De leerlingen hebben meegeholpen met de aanleg en aankleding van het schoolplein, zoals het planten van bollen en het bouwen van een insectenhotel.

De Leerlingen leren veel over het GroenBlauwe schoolplein! Volgens directeur Ron Schreurs

Toegepaste maatregelen

1
2
3
4
5
6
7
8

Maatregel

Voedselbosje

Hoe groeit soep? Hoe kweek je lekkere thee? En hoe smaken je zelf gekweekte appels, peren en bessen? Met een educatief Voedselbosje op je plein leer j...

Lees meer

Maatregel

Beplanting voor biodiversiteit

Beplanting op een schoolplein zorgt voor een fijne atmosfeer, seizoenbeleving, kleur, geur en smaak.

Lees meer

Maatregel

Natuurlijke schaduw van bomen

Bomen op een schoolplein zorgen in de zomer voor aangename verkoeling door schaduw op de speelplekken.

Lees meer

Maatregel

Waterdoorlatende (half)verharding

Veel van de verharding op een schoolplein kan vervangen worden door regenwater doorlatende verharding.

Lees meer

Maatregel

Waterpomp

Een waterpomp in combinatie met een waterloop geeft veel speelplezier.

Lees meer

Maatregel

Ondergrondse waterberging

Om wateroverlast op het schoolplein te voorkomen kan het regenwater van het dak onder het schoolplein opgevangen worden.

Lees meer

Maatregel

Insectenhotel

Een insectenhotel dient voornamelijk als schuil- en overwinterplek. Er zijn diverse insecten die ieder een specifieke wens hebben voor de invulling va...

Lees meer

Maatregel

Gootjes en waterlopen maken water beleefbaar

Een waterloop gemaakt van verschillende open goten geeft urenlang speelplezier.

Lees meer
Alle maatregelen
‹  Alle projecten

Heb je vragen
of wil je meer weten?

Neem dan contact op met ons!

Contact