In STip is er voor elk kind plek. STip is een nieuw kindcentrum en ligt precies tussen de plaatsen Swolgen en Tienray. Tegelijk met de bouw van de school is de enorme groene buitenruimte ontwikkelt, met o.a. een buitenlokaal, een moestuin en zelfs een eigen boerderij. Directuur Ruud Leurs vertelt: "onze kinderen mogen lekker vies worden, de ouders weten: geen goede kleren aan naar school en dat vinden ze helemaal prima!"
Op het plein is een grote moestuin en er is een kinderboerderij. Aandacht voor gezonde voeding en zorg voor dieren wordt de kinderen spelenderwijs bijgebracht. Een aantal kinderen hebben een ‘eigen onderneming’. Ze timmeren zelf kraampjes waarin ze de opbrengst van de moestuin bij de ingang van de school verkopen.
De buitenruimte van kindcentrum STip moest een grote leer-, speel en beleefplek worden, met ruimte voor de opvang en infiltratie van regenwater en voldoende schaduw. De ontwerper heeft hier invulling aan gegeven door een combinatie te maken van een waterspeelplek en een wadi. De waterspeelplek is vormgegeven als de Hollandse Delta met o.a. de rivier de Maas die langs verschillende stapstenen, de de provincies voorstellen, naar de zee stroomt.
In het ontwerp zijn nog meer ‘onderwijsstenen’ opgenomen. Dit zijn stapstenen waarop gravures staan van de klok, een dobbelsteen met stippen en cijfers en spellingsregels. Kinderen leren al spelenderwijs deze basisvaardigheden.
Een grote schuur met veranda vormt het buitenleslokaal. Via een wifi-paal hebben de kinderen overal verbinding met internet en kunnen ze overal op het plein met chromebooks werken.
De wadi heeft naast de opvang van regenwater de functie van arena. Hier kunnen voorstellingen worden opgevoerd.
Er is een watertappunt van de Limburgse Waterleiding Maatschappij. Kinderen kunnen naar eigen behoefte drinkwater tappen. Dat houdt ze gezond.
Er zijn veel bomen aangeplant al duurt het nog wel even voordat deze schaduw gaan geven. Voor nu werkt de school met schaduwdoeken.
Een groen-opa en de conciërge zorgen twee dagen in de week voor het onderhoud.
Het onderhoudsbudget wordt geraamd op € 4.000,- per jaar. De aanleg heeft meer dan € 200.000,- gekost.
De kosten van de buitenruimte zijn fors maar volledig te verantwoorden omdat het terrein als een verlengde van het klaslokaal wordt gezien. “Buiten is net zo belangrijk als binnen”, volgens directeur Ruud Leurs.
Het ontwerp en de realisatie is uitgevoerd door Jeroen Weijmans van Groenkompas.