SBO Op de Tump

Onze school is een onderdeel van Spolt, Stichting Primair Onderwijs Leudal en Thornerkwartier. Binnen de 14 scholen van Spolt zijn wij dé school die gericht is op speciaal basisonderwijs.
Onze school ligt in Heel maar onze leerlingen komen uit de hele regio en gaan met georganiseerd vervoer naar school.

Scroll

Zo is het nu

Aan de voorkant van de school ligt een flinke parkeerplaats in het groen. Die parkeerplaats hebben wij nodig voor het georganiseerde vervoer voor onze leerlingen. Het plein achter de school bestaat nu uit een aantal onderdelen; een grote stenen verkeersroute, wat metalen en kunststof speeltoestellen op kunstgras en een flinke voetbalkooi. Er is nog een pleintje met een zandbak, een aantal volwassen bomen in de verharding en een grasveldje met een pad richting de schuur. Naast de school, direct bij de lokalen, ligt nog een groenstrook. Er staan wat picknickbanken die af en toe gebruikt worden bij mooi weer. Voor de school ligt nog een groenstrook van de gemeente die wij in gebruik mogen nemen als moes- en verblijfstuin.

Door de verouderde inrichting voldoet het plein niet meer aan de functies die wij eraan willen verbinden. Het plein is nu weinig uitdagend en er is geen plek voor buitenles, op een enkele picknicktafel na. Voor de meeste kinderen is er best een activiteit te vinden op het maar het is wel één grote ruimte waardoor sommige kinderen niet echt in hun eigen spel kunnen komen.

We gaan een enthousiast groep mensen aan de slag om hier verandering in aan te brengen.

 

Voor
Na
BS Op de Tump - Heel - Maasgouw
© GBRS
BS Op de Tump - Heel - Maasgouw
© GBRS

Het ontwerp

Het nu stenige verkeerplein gaan we voor ca 50% ontstenen en vergroenen. We gaan de ruimte tussen de verkeersbanen invullen met planten, hagen en er passen zeker 2 bomen. De voetbalkooi is nu ook een opvallend object. De kooi en het huidige kunstgras is nog in goede staat en door er een haag omheen te plaatsen krijgt deze plek een groener en natuurlijker aanzicht. Het kunstgras aan de zij- en achterkant gaan we weghalen en vervangen door natuurlijke materialen zoals schors, hagen en bomen.
Onder de bestaande bomen gaan we een zitplek maken met natuurlijke materialen.

Het deel van het plein met de zandbak gaan we ook aanpakken. Een flink deel van de tegels gaat eruit en gaan we vervangen door ‘een avonturenroute door het groen’.

Het grasveldje gaan we gebruiken om water te laten infiltreren door een wadi te maken. Het water mag dan zichtbaar (via een watergoot) naar de wadi lopen. De wadi kan aangekleed worden met stenen of palen zodat dit ook een uitdagende (en veilige) speelplek is.

In de groenzone langs de lokalen gaan we buitenklassen maken die passen bij de groepen.
Die buitenklassen willen we omranden met een takkenril. Ons snoeihout gaan we gebruiken om de takkenrillen in stand te houden. We hopen dat kleine dieren dit ook als schuilplaats gaan gebruiken. Bij elke klas maken we een moestuinstrook en ook hier passen kleine faunavoorzieningen.

Hier is ook voldoende plek voor een fruitboom of een klein voedselbosje en wellicht in de toekomst; een kleine kas voor tomaten oid.
De kleine modderkeuken gaan we uitbreiden tot een speelplek met natuurlijke materialen.

Download de tekening
‹  Alle projecten

Heb je vragen
of wil je meer weten?

Neem dan contact op met ons!

Contact