Wat is een Groenblauw Schoolplein?

Groenblauwe Schoolpleinen zijn natuurlijke schoolpleinen, waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen en ontdekken, waar het lekker koel is in de zomer en waar het regenwater goed de grond in kan zakken.

Lekker koel en klaar voor regenwater!

De bomen en planten op het plein zijn natuurlijke airco’s en geven schaduw. Zo kun je ook in de zomer lekker buitenspelen en warmt je gebouw minder op. Door tegels te vervangen voor groen zakt het regenwater zo de bodem in. Geen natte voeten meer en de bodem droogt niet uit.

Voor kinderen die lekker in hun vel zitten

Een GroenBlauw Schoolplein bestaat uit veel verschillende plekjes. Je kunt er ravotten en klauteren, maar er zijn ook rustige plekjes om te ontdekken en te chillen. Kinderen hebben meer mogelijkheden om te ontdekken wat bij hen past. De verschillende manieren van bewegen zijn goed voor de motoriek.

Ruimte voor de natuur

Door tegels te vervangen voor planten zorg je voor voedsel en een woonplaats voor allerlei vogels, kleine zoogdieren, vlinders en bijen. Zo wordt het plein een fijne plek dicht bij huis, waar kinderen, leerkrachten, ouders en buurtbewoners in contact komen met de natuur.

Draagt bij aan een gezonde leefstijl

Op een GroenBlauw Schoolplein bewegen kinderen meer en komen in contact met gezonde voeding. Dit is goed voor hun mentale en fysieke gezondheid.

Voor tevreden leerkrachten

Op een GroenBlauw Schoolplein heerst een andere dynamiek dan op een traditioneel plein. Meer en andere spelvormen maken dat kinderen socialer zijn in hun gedrag en rustiger zijn in de klas.

Ruimte voor buitenles

Op een GroenBlauw Schoolplein kun je goed buiten les geven. Bijvoorbeeld rekenen of taal in de buitenklas, spreekbeurten op het podium, of door het plein in te zetten bij bewegend te leren. De planten, dieren en inrichting van het plein stimuleert kinderen zelf te ontdekken.

Meer informatie
over het programma

GroenBlauwe Revolutie Schoolpleinen is een programma van de vijftien gemeenten in Noord-en Midden-Limburg, Waterschap Limburg en Waterleiding Maatschappij Limburg.

Het programma heeft als doel om de komende zes jaar 80% van alle basisschoolpleinen in Noord- en Midden-Limburg om te vormen naar GroenBlauwe Schoolpleinen. Het programma start met een periode van twee jaar waarin ruimte is om circa 54 scholen te ondersteunen.

Na deze twee jaar volgt een evaluatie.

Daarna komen de resterende scholen in de regio aan bod. Elke gemeente in de regio betaald mee om de basisscholen in hun gemeente te ondersteunen. Via het programma krijgen de scholen hulp van een GroenBlauwe Schoolplein Coach en een financiële impuls van maximaal € 13.500.

 

De rol van de GroenBlauwe Schoolplein Coach

De omvorming van een grijs schoolplein naar een GroenBlauw Schoolplein is een grote klus, waarvoor specifieke kennis nodig is. De GroenBlauwe Schoolplein Coach helpt de schooldirecteur en gaat op de school aan de slag om het project in goede banen te leiden.

GroenBlauwe Schoolplein Coach

  • adviseert en ondersteunt de schooldirecteur
  • maakt samen met de school een projectplan en gaat indien nodig op zoek naar aanvullende externe financiering
  • begeleidt het ontwerptraject en het participatieproces met de kinderen, leerkrachten, ouders en buurt
  • begeleidt het aanbestedingstraject en de selectie van de ontwerper en/of groenaannemer
  • houdt contact met de gemeente en organiseert de communicatie en educatietraject
  • houdt toezicht bij de uitvoering en draagt zorg voor de kwaliteitsbewaking en veiligheid

Waarom willen we dit?

Het klimaat verandert waardoor regenbuien groter en heviger worden, hittegolven vaker voorkomen, de bodem steeds verder uitdroogt en het risico op overstromingen van rivieren en beken toeneemt. Daarom moeten we onze omgeving en gedrag aanpassen. Minder tegels op het schoolplein en meer bomen en groen helpen hierbij.

Lees meer op waterklaar.nl

Samen klaren we de klus!

De GroenBlauwe Coaches ondersteunen de school van het allereerste idee tot en met de realisatie. Zo zorgen we voor een prettig proces en een realistisch plan.

We denken goed na over beheer en onderhoud

Een GroenBlauw Schoolplein vergt onderhoud. De GroenBlauwe Coaches maken samen met de school een haalbaar en realistisch beheerplan. Zodat er jarenlang naar hartenlust gespeeld en geleerd kan worden.